Llegeixo que la ratafia és un licor d'origen italià que sempre s'ha elaborat a partir de la maceració de fruites, herbes o flors en alcohol: https://www.latramuntana.com/es/post/La-historia-de-la-Ratafia-una-tradicion . Es creu que el seu origen es remunta a l'Edad Mitjana i que es va popularitzar al segle XV al Piamonte datat en un document trobat al Monestir de Santa María Della Salla https://basilicasalutevenezia.it/la-basilica/.
La ratafia s'utilitza com a aperitiu o digestiu i es considera un símbol de noblesa i riquesa. Amb el temps, la ratafia es va estendre per Europa i es va produir a molts països com Catalunya, cadascun amb la seva versió i recepta. Avui dia, la ratafia es produeix i es consumeix a molts països, tot i que la seva popularitat ha disminuït en comparació amb altres begudes alcohòliques.
A Catalunya el document més antic registrat és del 1842 a Santa Coloma de Farners (La Selva, Girona), obra de Francisco Rosquellas: https://redcostabrava.com/tag/francesc-rosquellas/.